ما هي ضرورة تحجيم الأسنان؟
سنرى تفسيرات مهمة وعملية للغاية لأفضل طبيب أسنان في أصفهان.
دکتر حسین برجیان فلوشیپ تخصصی لیزرهای دندانپزشکی از دانشگاه جنوا و موسس انسیتو پیشگام دندانپزشکی نجم
مطلبی که اکنون برای شما بیان میکنم. در ارتباط با جرم گیری اولتراسونیک زیر لثه ای دندان ها می باشد. فيما يتعلق بهذا العلاج ، يجب علينا أولاً معالجة مشكلة البلاك واللويحة البكتيرية والحاجة إلى إزالة البلاك. . وقتی پلاک باکتریال و مواد پروتئینی ناشی از بزاق و همینطور مواد غذایی روی دندان ها بنشیند .و حدود 48 ساعت روی دندان ها باقی بماند، معدنی می شود. و تبدیل به جسمی سخت بنام کلکولس یا آنچه که عوام بنام جرم دندان آن را می خوانند که با مسواک زدن دیگر قابل برداشت و حذف نخواهد بود. یکی از بدترین جرم های دندانی جرم های زیر لثه ای می باشد.چنانکه مستحضر هستید لثه بصورت کامل و بدون فاصله به دندان ها نچسبیده است. بلکه یک شیاری بین لثه و دندان در چند میلیمتر نخست که بصورت نرمال 0 حتى ال 3 هناك مليمتر.
اللويحات تحت اللثة هي واحدة من أسوأ العوامل الميكروبية وأكثرها خطورة في بيئة الفم.
تسبب لويحات الأسنان ، فوق اللثة وأسفلها ، مشكلتين رئيسيتين:
أولا ، مشاكل تسوس الأسنان خاصة في طوق الأسنان ، في المكان الذي يلتقي فيه السن باللثة.. ضع في اعتبارك أن هناك كتلة معدنية على السن لا يمكن إزالتها بالفرشاة. بغض النظر عن مقدار الفرشاة والشطف والخيط ، لا يمكن إزالة هذه اللويحات ، وبالتالي ، لن يتم تنظيف سطح السن الموجود أسفل اللويحة بالفرشاة ولن يتم تنظيفه من خلال إجراءات النظافة الشخصية..
بنابر این بیمار هر چقدر هم که رعایت بهداشت دهانی نماید ،مساحتی از دندان که در زیر جرم و پلاک باکتریال -هرچند در مقیاس کوچک- لن يتم تنظيفها وسوف تتعفن في نفس المنطقة.
ينجم اضمحلال اللثة عن هذه المشكلة. في كثير من الحالات ، يعاني السن من تسوس الأسنان في هذه المنطقة التي تصل إلى اللب أو ما يسمى باللب أو المخ أو عصب السن ، وتسبب الحاجة إلى علاج قناة الجذر أو قلع العصب..
بنابراین مشکل نخست ِ وجود ِ جرم و پلاک باکتریال، مساله ی ایجاد پوسیدگی های دندانی است.مساله و مشکل دوم که بسیار بدتر و مخرب تر از پوسیدگی های دندانی است، مشکلات لثه و استخوان اطراف دندان می باشد. نسميها أمراض اللثة. يمكن أن يكون لأمراض اللثة والعظام حول الأسنان ، والتي تسببها البلاك البكتيري في ترسبات الأسنان ، أعراض مختلفة.. در یک فرد می تواند یکی ، تعدادی یا همه این علائم در دندان ها بروز کند؛ مانند خونریزی از لثه چه در حین مسواک زدن ، چه در حین گاز زدن مواد غذایی که نیاز به بُرِش دارند مانند سیب چه خونریزی از لثه حین نخ کشیدن ولو نخ کشیدن صحیح، یا ایجاد التهاب لثه ، تحلیل لثه ، گاهی اِدم ، ورم و التهاب برجسته کننده لثه و در موارد شدیدتر تحلیل استخوان یا عریان شدن سطح ریشه ی دندان به محیط دهان که باعث حساسیت های شدید دندانی می شود و شروع به لق شدن دندان که خود دارای چند گرید موبیلیتی یا درجه لقی خواهد بود که نهایتا منجر به افتادن یا کشیدن دندان خواهد شد.
پس جرم ، یک کلونی ، یک محیط کشت باکتریال ، یک معجون معدنی مملو از باکتری های محیط دهان است. که اولا باعث پوسیدگی دندان و ثانیا باعث بیماری های لثه و استخوان حمایت کننده دندان ها می گردد.
بنابرانی چاره ای جز برداشتن این جرم و پلاک باکتریال نخواهیم داشت.
با تمام این تفاسیر، توجه به یک نکته ضروری می باشد: جرم های دندانی دارای خاصیت مهمی هستند .بنام عایق حرارتی، بنابراین وقتی به علل فوق، جرمگیری یا حذف جرم های دندانی و پلاک باکتریال موجود در آن انجام می شود. تا مدتی دندان نسبت به محرک های حرارتی مانند گرما و سرما از خود حساسیت نشان می دهد. این مساله کاملا طبیعی است و جای نگرانی وجود ندارد.
درمان این حساسیت های دندان به محرک های حرارتی چیست؟
دندان ها بصورت نرمال و فیزیولوژیک تا آخر عمر، عاج ثانویه از داخل پالپ شامبر (مغز یا عصب دندان) تولید می کنند. در مواجهه با برخی از محرک های پاتولوژیک و صدمه زننده و آسیب رسان. عاج ثالثیه یا tertiary dentin تولید می شود. مخلص کلام آنکه پس از جرم گیری عاج سازی از داخل دندان صورت می گیرد.و یک عایق حرارتی بیولوژیک از درون دندان ساخته می شود. و به مرور پس از چند هفته تا چند ماه این حساسیت حرارتی سیر نزولی خواهد داشت تا همانند سایر دندان ها شود.
در درصدی از بیماران پس از جرمگیری دندان ها این تولید عاج ثانویه و ثالثیه به خوبی صورت نمیگیرد. که در آن صورت پس از گذشت مدتی و عدم تغییر در احساس تحریکات حرارتی که شامل چند هفته الی چند ماه خواهدبود. خود ما یک عایق حرارتی اکسترنال از بیرون یعنی سنتتیک (صناعی) بر روی سطح دندان دقیقا در طوق دندان اپلای می کنیم.
روش های مختلفی وجود دارد یکی از مرسوم ترین و راحت ترین روش ها. استفاده از نوعی پلیمرها و باندینگ های نوری می باشد. که با نور LED با طول موج حدود 450 نانومتر که در طیف آبی رنگ می باشد این پلیمرها، set می شوند. این طول موج آبی رنگ مذکور ، نور لیزر نیست بلکه نور LED می باشد و یک عایق حرارتی سنتتیک که نوعی پلیمر است از بیرون روی سطح دندان های توسط درمانگر قرار داده می شود.
این در صورتی است که بیمار جزو آن درصد معدودی باشد .که عاج سازی طبیعی و فیزیولوژیک و آن عایق حرارتی بیولوژیک در او ساخته نشود و حساسیت های دندانی نسبت به محرک های سرما و گرما نسبت به جرمگیری همچنان ادامه داشته باشد.
د. حسين بورجيان
جراح - طبيب أسنان، أخصائي زراعة الأسنان
الزمالة التخصصية في ليزر الأسنان من جامعة جنوة
ماجستير في طب الأسنان التجميلي من جامعة نيويورك
دكتوراه في طب الأسنان من جامعة أصفهان الوطنية
المتحدثون الدوليون في علاج الأسنان بالليزر
مؤسس مركز نجم لطب الأسنان بالليزر