آشنایی بیشتر با روکش دندان عصب کشی شده
In the article published today on Dr. Hossein Borjian's website The best dentist in Isfahan برای شما خوانندگان عزیز گردآوری شده است. بیشتر راجع به روکش دندان عصب کشی شده خواهیم خواند.
علت نیاز دندان بعد از عصب کشی به روکش کردن
بسته به اینکه وضعیت تاج دندان که قرار است تحت درمان root canal قرار بگیرد ضرورت و ایجاب قرار دادن روکش بر روی آن نیز متفاوت می گردد. بسیاری از این دندان ها آنچنان پوسیده شده اند که تقریبا جز ریشه دندان چیزی از تاج آن باقی نمانده است . این حالت در مورد دندان شکسته ای که تاج آن بطور کامل شکسته و دندان از کمر قطع شده است نیز صدق می کند . بنابراین پر واضح است که در مورد اینگونه حالت دندانی صد در صد نیاز به روکش دندان عصب کشی شده داریم . روکش دندان عصب کشی شده در این حالت برای بازگرداندن زیبایی و تکلم و قدرت جویدن می باشد.
اما سوال اصلی آنجایی مطرح می شود که تاج دندان وجود دارد و دندان از یک نقطه پوسیده شده و پوسیدگی دندان از همان نقطه عصب دندان را درگیر کرده است . در این حالت هم آیا نیاز به روکش دندان عصب کشی شده داریم ؟
زمان نیاز به روکش دندان عصب کشی شده
در موارد بسیاری دندان ها نیاز به درمان عصب کشی دندان پیدا می کنند . این دلایل می تواند از شکستگی دندان تا پوسیدگی دندان عمیق باشد . اما آنچه که باید بدانید این است که دندان پس از درمان ریشه نیاز به روکش دندان دارد . روکش دندان عصب کشی شده بسته به شرایط دندانی که قرار است روکش دندان بر روی آن قرار گیرد انواع مختلفی دارد .
بهترین نوع روکش دندان
بعنوان روکش دندان عصب کشی شده از همه انواع روکش دندان می توان استفاده نمود . این روکش ها می توانند از انواع روکش دندان معمولی PFM تا روکش زیرکونیا و روکش سرامیکی باشند . بسته به صلاحدید دندانپزشک و همچنین بسته به اینکه روکش دندان جلو است یا دندان آسیاب می تواند در تصمیم گیری اثر بگذارد .
Suggested content : Ways to diagnose and treat gingivitis
نقش محتویات کانال دندان
قبل از جواب به این سوال لازم است که نقش محتویات درون کانال دندان که بطور مصطلح عصب دندان است را بدانید . عصب تنها یکی از محتویات کانال دندان است . درون کانال دندان بجز عصب مویرگ ها و لنف و سلول ها و الیاف فیبر کلاژن وجود دارند . این سلول ها و عروق نقش تغذیه دندان را بر عهده دارند . بافت دندان دائم از درون خود در حال تبادل با بدن است . بطور مثال شاید در دندانپزشکی بارداری شنیده باشید که مادران بعد از بارداری دندانهایشان خراب می شود . بدن مادر باید به جنین درون رحم کلسیم جهت استخوانسازی برساند . در صورتیکه کلسیم درون خون مادر کم باشد بدن مادر مجبور است آن را از استخوان و دندانها برداشت کند .
بنابراین همانطور که کلسیم بین خون و دندان در تبادل است این عروق رطوبت دندان را نیز فراهم می کنند . یکی از عوارض عصب کشی دندان خشک شدن آن است . پس از مدت سه ماه به تدریج دندان عصب کشی شده خشک و ترد و شکننده می گردد . از این رو است که روکش دندان عصب کشی شده جهت محافظت دندان لازم می گردد.
نقش روکش دندان در محافظت از دندان
دندانی که محتویات کانل ریشه آن خالی شده است به تدریج ترد و شکننده می شود . در نتیجه در اثر اندک فشاری از هم می پاشد . دندان شکسته ممکن است به حالات مختلفی بشکند . از جمله این حالات گسترش خط ترک دندان تا ریشه آن است . در این صورت چاره ای جز کشیدن دندان و کاشت دندان به جای آن به روش بریج دندان یا ایمپلنت دندان است .
روکش دندان عصب کشی شده بمانند یک تسمه دور تا دور کمر دندان را می گیرد . این خاصیت را Ferrule effect می نامند . یک کنده چوب را اگر که تسمه ای دورش ببندید نمی توان با تبر بصورت عمودی از وسط نصف کرد .
روکش دندان هم همین کار را با دندان می کند و نمی گذارد تا فشار های جویدن بخصوص در کسانی که دندان قروچه دارند این دندان ها را از هم بپاشاند . لزوم این کار تنها آن است که روکش دندان عصب کشی شده حداقل یک میلیمتر از خود دندان را بپوشاند .
چه دندانی بعداز عصب کشی نیاز به روکش کردن ندارد؟
لزوما همه دندان هایی که مورد معالجه ریشه یا عصب کشی دندان قرار گرفته اند نیازی به روکش دندان عصب کشی شده ندارند .
دندان هایی که حداقل سه چهارم بافت تاج آنها باقی مانده باشد و یا تنها از یک نقطه تاج دندان پر نشده عصب کشی صورت گرفته باشد حتی بهتر است که روکش دندان بر روی آن صورت نگیرد . زیرا که مضرات آن تیشتر از منفعتش می باشد .
در نحوه تراش روکش دندان مشاهده می نمایید که مقدار زیادی از بافت دندان در اثر تراش دندان از بین می رود . همین قضیه دندان عصب کشی شده را می تواند ضعیفتر نماید . تنها بهتر است که دندانی را روکش دندان نماییم که وقتی پرکردن دندان تمام شد نیم یا بیش از نیم تاج دندان را مواد پر کننده آمالگام یا کامپوزیت دندان تشکیل داده باشد .
پست چیست ؟
شکستگی دندان عصب کشی شده همیشه در یک حالت نیست . ترک دندان شکسته در تمام جهات 360 درجه ممکن است رخ دهد . یکی از این حالات شکستن دندان از کمر آن است . برای جلوگیری از این واقعه باید یک میله از جنس پین یا پیچ یا فلز ریختگی یا از همه بهتر فایبر پست داخل ریشه دندان چسبانده شود . سپس تاج دندان را با کامپوزیت دندان یا آمالگام پر کنیم . در غیر اینصورت روکش هم ممکن است از کمر به همراه تاج دندان بشکند .
برای قرار گرفتن پست درون کانال دندان باید محتویات مواد پر کننده ریشه را تا میزان لازم خالی کرد . سپس فرم لازم را به کانال دندان جهت جاگیری پست ایجاد نمود . بعد پست را با مواد چسباننده یا سمنت دندان داخل ریشه دندان متصل کرد . آنگاه تاج دندان را پر کرده و سپس تراش روکش دندان انجام بگیرد .
Dr. Hossein Borjian's Instagram page
زمان نیاز به افزایش طول تاج دندان
بسته به اینکه دندان این امکان را به دندانپزشک می دهد که حداقل یک میلیمتر آن بالاتر از لثه باشد تا روکش دندان عصب کشی شده کمر دندان را بغل کند یا خیر نیاز به افزایش طول تاج ایجاد می گردد . هر گاه ریشه دندان هم سطح لثه باشد حتما باید افزایش طول تاج را انجام داد .
بهترین و سریعترین روش که بدون درد و خونریزی لثه و gum surgery و بخیه زدن است افزایش طول تاج با کمک لیزر دندان است . با کمک لیزر دندان عمل افزایش طول تاج در مدت 5 دقیقه و راحت و سریع و بدون درد صورت می گیرد .
tip :
- The scientific accuracy of the above published material should be confirmed by the patient's personal consultation with Dr. Borjian.
- This article is managed and published by the site admin.
Ways of communication with the specialized dental center of Najm