روش های پیشگیری از عوامل شکستن کامپوزیت دندان
شکستن کامپوزیت دندان یکی از مشکلاتی است که ممکن است طی یک حادثه، عدم مراقبت صحیح یا به طور طبیعی، چندسال پس از نصب کامپوزیت با آن روبرو شوید. یکی از مزایای کامپوزیت نسبت به لمینت این است که قابل ترمیم است و شما با هزینه کم و در مدت زمان کوتاهی می توانید کامپوزیت های خود را نونوار کنید. مقاله ای که امروز در سایت دکتر حسین برجیان بهترین دندانپزشک زیبایی اصفهان برای شما گردآوری شده است، به مطالعه و بررسی راه های پیشگیری از عوامل شکستن کامپوزیت دندان خواهد پرداخت.
اگر کنجکاوید که در مورد جنس کامپوزیت دندان بیشتر بدانید باید بگویم که مواد کامپوزیت از یک ماده پلاستیکی به نام رزین اکریلیک ساخته شده است و با ذرات سرامیکی تقویت شده است. مخلوط این مواد باعث می شود رنگی زیبا و نزدیک به رنگ طبیعی دندان شما ایجاد شود.
کامپوزیت که گاهی به آن ونیرکامپوزیت هم می گویند مانند هر ماده دیگری، عمر مفید محدودی دارد. اگر از کامپوزیت دندان خود به خوبی مراقبت کنید، می توانند حدود ۵ الی ۷ سال ماندگاری داشته باشند. اما بعد از این مدت ممکن است کامپوزیت ها بشکنند یا ترک بخورند. اما شکستن کامپوزیت قبل از این مدت می تواند علل مختلفی داشته باشد. شایع ترین عوامل شکستن یا لب پر شدن کامپوزیت را در اینجا برایتان آوردم تا حواستان را بیشتر جمع کنید و بیشتر مراقب زیبایی دندان هایتان باشید:
مطلب پیشنهادی : نکات مهم درمورد ایمپلنت دندان در بارداری
نصب نشدن درست کامپوزیت
اگر تصمیم گرفتید دندان های خود را کامپوزیت کنید، مهم ترین مساله انتخاب یک دندانپزشک متخصص زیبایی خوب است. اگر به دندانپزشک متخصص کامپوزیت مراجعه نکنید و فرآیند نصب کامپوزیت شما به درستی انجام نشود ممکن بعد از مدتی کامپوزیت ها بشکنند یا لب پر شوند.
فشار وارد کردن به کامپوزیت ها
خوردن خوراکی های سفت و سخت مانند ته دیگ، شکستن آجیل با دندان، جویدن یخ و آب نبات یا باز کردن درب بطری با دندان فشار زیادی به کامپوزیت وارد می کند و ممکن است باعث لب پر شدن یا شکستن کامپوزیت ها شوند.
پوسیدگی دندان یا عفونت لثه
یکی از علت های اساسی آسیب دیدن کامپوزیت، پوسیدگی دندان یا عفونت لثه است. اگر کامپوزیت کرده اید باید بهداشت دهان و دندان را سفت و سخت رعایت کنید تا جرم و پلاک بر روی دندان و لثه جمع نشود. زیرا اگر دچار عفونت لثه شوید یا دندان شما پوسیده شود و مینای دندان آسیب ببیند، امکان دارد کامپوزیت از دندان جدا شود.
کیفیت پایین مواد کامپوزیت
استفاده از مواد بی کیفیت و نامرغوب کامپوزیت چیزی است که ممکن است در همان ابتدای کار متوجه آن نشوید اما بعد از مدت کوتاهی می بینید که کامپوزیت هایتان تغییر رنگ داده اند یا یکی یکی شکسته و لب پر می شوند. پس یادتان باشد حتما کلینیک دندانپزشکی معتبری را برای انجام کامپوزیت انتخاب کنید. کلینیک لیزر دندانپزشکی نجم با ارائه خدمات نوین لیزر در درمانهای دندانپزشکی و استفاده از بهترین مواد که توسط دکتر حسین برجیان ارائه می شود به شما تضمین یک درمان عالی و با کیفیت را خواهد داد.
ورزش های سخت و سنگین
در برخی بازی ها و ورزش ها که خطر اصابت توپ یا ضربه خوردن به دندان ها زیاد است، احتمال شکستگی کامپوزیت زیاد است. اگر ضربه خیلی محکم باشد حتی ممکن است کامپوزیت از دندان جدا شود.
حوادث و سوانح رانندگی
ضربه خوردن به دندان ها طی حوادث یا تصادفات، می تواند یکی از علل از دست دادن دندان ها یا شکستن کامپوزیت است. در این شرایط باید به سراغ ترمیم کامپوزیت خود باشید.
دندانقروچه
دندانقروچه مشکلی است که باعث ساییده شدن، خوردگی و فرسوده شدن مینای دندان شده و با فشاری که به دندان ها وارد می کند می تواند موجب شکستن و کنده شدن کامپوزیت ها شود. اگر دندان قروچه دارید حتما شبها از نایت گارد یا محافظ دندان استفاده کنید.
داشتن برخی از بیماریها
برخی از بیماریها یا مصرف برخی داروها میتوانند سبب ضعیف شدن مینای دندان شوند. هر عاملی که موجب آسیب دیدن مینای دندان شود پروسه کامپوزیت را با شکست مواجه می کند. در این شرایط باید مراقبت بیشتری از دندان های خود داشته باشید و با مصرف مواد غذایی مفید یا مکمل ها طبق تجویز پزشک، مینای دندان خود را تقویت کنید.
اقدامات لازم در صورت شکستن کامپوزیت دندان
اگر کامپوزیت دندان شکسته و ترک خورده به سرعت باید ترمیم شود در غیر این صورت باکتری و ذرات غذا در آن جمع می شود و باعث می شود دندان اصلی دچار پوسیدگی شود.
اما اگر به هر علتی نمی توانید به دندانپزشک مراجعه کنید برای جلوگیری از آسیب دیدن دندان و لثه حتما کارهای زیر را انجام دهید:
- قطعه کامپوزیتی که شکسته را از دهان خود خارج کنید و آن را قورت ندهید.
- حداقل روزی دوبار با آب نمک قرقره کنید.
- تا جایی که ممکن است به کامپوزیت شکسته شده فشار وارد نکنید و غذاهای سفت نجوید تا دندان طبیعی تان آسیب نبیند.
- بعد از هر وعده غذایی مسواک بزنید تا از تجمع غذا در شکاف ایجاد شده جلوگیری کنید.
- در صورتی که دندان بر اثر شکستن روکش کامپوزیت نسبت به تغییر دما حساس شود، می توانید از مسکن هایی مانند استامینوفن برای کنترل درد استفاده نمایید.
- پس از آن در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید.
نحوه ترمیم کامپوزیت شکسته دندان
بعد ازمراجعه به کلینیک دندانپزشکی، دندان شما معاینه می شود تا مشخص شود میزان آسیب چقدر است. اگر فقط کامپوزیت آسیب دیده باشد در عرض مدت کوتاهی آن را ترمیم می کنند. به این صورت که بر روی محل شکستگی مواد کامپوزیت همرنگ قرار می دهند و آن را فرم می دهند.
اگر روکش دندان به صورت کامل شکسته یا ترک خورده باشد، دندانپزشک آن را برمی دارد و یک روکش جدید جایگزین آن می کند. اما اگر به غیر از کامپوزیت، تاج دندان هم آسیب دیده باشد باید ابتدا تاج دندان درست شود سپس روی آن را کامپوزیت می کنند.
جلوگیری از بروز آسیب به کامپوزیت دندان
برای مراقبت بهتر از کامپوزیت ها و جلوگیری از شکستن، ترک خوردن یا لب پر شدن آن حتما نکات زیر را رعایت کنید:
- بعد از انجام کامپوزیت بهداشت دهان و دندان خود را رعایت کنید. مسواک و نخ دندان را فراموش نکنید و برای حفظ بیشتر بهداشت دهان از واتر پیک استفاده کنید. ( واترپیک دستگاهی است که عمل نخ کشیدن دندان ها به همراه آب را انجام میدهد. واترپیک با فشار آب، هم بقایای غذای بین دندان ها را پاک کرده و هم لثه را ماساژ می دهد).
- در هنگام انجام ورزش های پر خطر مانند هاکی، بیس بال، بسکتبال، کشتی، والیبال و اسکیت می توانید از محافظ های دهان و صورت استفاده کنید و از ضربه خوردن دندان جلوگیری کنید. این محافظ ها را می توانید از داروخانه ها تهیه نمایید.
- تا جای ممکن خوراکی های سفت و سخت نخورید و به دندان های خود فشار وارد نکنید.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان بهترین دندانپزشک زیبایی اصفهان
- از مسواک و خمیر دندان مخصوص دندان های کامپوزیت شده استفاده کنید. مثلا مسواک باید نرم باشد زیرا مسواک زبر موجب آسیب دیدن مینای دندان و کامپوزیت می شود.
- هر۶ ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه کنید و وضعیت سلامت دندان ها و کامپوزیت خود را بررسی کنید.
- در صورت تغییر رنگ کامپوزیت می توانید هر چند وقت یکبار آنها را پالیش کنید تا به رنگ اولیه خود برگردند.
- بعد از کامپوزیت کردن دندان ها به صورت دوره ای حتما آنها را جرمگیری کنید زیرا تجمع پلاک های میکروبی در محل های کامپوزیت شده بیشتر است و زیاد شدن پلاک ها میتواند باعث آسیب دیدن کامپوزیت ها شود.
- اگر شبها دندان قروچه دارید از نایت گارد (محافظ شب) برای دندان های خود استفاده کنید تا روکش کامپوزیت آسیبی نبیند. نایت گارد را می توانید از داروخانه ها تهیه کنید.
راه های ارتباطی با مرکز تخصصی دندانپزشکی نجم
توجه :
- صحت علمی مطلب منتشر شده فوق، باید با مشورت حضوری بیمار با جناب دکتر برجیان تایید گردد.
- این مطلب توسط ادمین سایت، مدیریت و منتشر شده است.