درمان انسداد غدد بزاقی
سنگ ها میتوانند در غدد بزاقی اصلی و مجرای آنها که باعث انسداد خروج بزاق میشوند و معمولاً همراه با درد و التهاب در هنگام صرف غذا است تشکیل شوند.
آنها بیشتر در غده زیر فکی و مجرای آن (۸۰-۹۰٪) دیده ، اما احتمال دارد در غدد بناگوشی نیز دیده شود. انسداد غدد بزاقی در غده پاروتید کمتر دیده می شود، زیرا ترشحات آن آبکی تر و مجرای آن پهن تر است. غدد زیرزبانی به ۸-۲۰ مجرا تخلیه، بنابراین به ندرت مسدود می شوند.
انسداد غدد بزاقی جزئی نیز رخ می دهد و در نتیجه تورم های کیست مانند در لب ها و گونه ها ایجاد می شود. علت ایجاد سنگ غدد بزاقی ناشناخته است. سنگ ها از مخاط، بقایای سلولی، فسفات کلسیم و منیزیم تشکیل شده اند.
انسداد غده پاروتید بیشتر به دلیل تنگی دهانه مجرا است . این گاهی اوقات می تواند ثانویه و به علت ترومای مزمن ناشی از دندان مصنوعی نامناسب باشد.
انسداد مجرای بزاقی باعث التهاب و تورم غده می شود.
درمان سنگ های بزاقی
سنگ های بزاقی نیمی از اختلالات غدد بزاقی را تشکیل می دهند که هر سال ۵.۹ مورد در هر ۱۰۰۰۰۰ نفر است.
در سونوگرافی، سنگ ها به صورت خطوط یا نقاط پراکوی قابل توجهی با سایه های آکوستیک دیستال ظاهر می شوند. سونوگرافی در حال حاضر اولین بررسی است و سایر علل التهاب مانند بدخیمی یا لنفادنوپاتی را رد می کند.
بسیاری از سنگها خودبهخود دفع میشوند، بنابراین درمان محافظهکارانه می تواند از مسکنهای خوراکی و آنتیبیوتیکها در جایی که عفونت وجود دارد، باشد. هیدراتاسیون خوب، کمپرس گرم و ماساژ غدد احتمال دارد به عبور سنگ کمک کند.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان بهترین دندانپزشک اصفهان
اگر توده ای در غده بزاقی خود دارید، پزشک ممکن است جراحی را برای برداشتن توده یا خود غده توصیه کند. اگر توده سرطانی باشد، ممکن است برای از بین بردن سلول های سرطانی به پرتو درمانی نیاز داشته باشید.
این درمانها معمولاً تا زمانی که بدن شما زمان لازم برای بهبودی نداشته باشد، شروع نمیشوند. این معمولاً چهار تا شش هفته پس از جراحی است.
پرتو درمانی گردن می تواند باعث خشکی دهان شود که می تواند ناراحت کننده باشد و بر هضم شما تأثیر بگذارد.
اگر توده غدد بزاقی سرطانی نباشد، ممکن است نیازی به پرتودرمانی نباشد. توده ای که علائم ایجاد نمی کند ممکن است با اقدامات محافظه کارانه درمان شود. این شامل دهانشویه های مخصوص برای تسکین خشکی دهان می شود.
همچنین می توانید با شستشو با مخلوطی از ۱/۲ قاشق چایخوری نمک در ۱ فنجان آب، دهان خود را مرطوب نگه دارید.
مطالب مرتبط:
درمان و مدیریت اختلالات غدد بزاقی