لثه نقش مهمی در سلامت دهان و سلامت کلی بدن دارد.
هنگامی که سخن از سلامت دهان و دندان می شود، احتمالا اولین چیزی که فکر می کنید پوسیدگی دندان است و این که چطور باید جلوی آن را بگیرید تا سلامت دهانتان حفظ شود. اما باید بدانید لثه ها نیز به همان اندازه اهمیت دارند. در صورت عدم رعایت بهداشت احتمال ابتلا به انواع بیماری لثه افزایش می یابد.
در بسیاری از موارد خونریزی لثه نشان بیماری لثه است. با این حال عوامل دیگری نیز میتوانند منجر به مشکلات و انواع بیماری لثه شوند. مهم این است که بدانید اگر لثه تان دچار مشکل شده و قرمز شده، ورم کرده یا درد می کند باید علت آن را پیدا کنید و سریعتر لثه را درمان نمایید تا آسیب هایی که وارد می کند به حداقل برسد. لثه نقش مهمی در سلامت دهان و سلامت کلی بدن ایفا می کند.
انواع بیماری لثه
به طور کلی التهاب یا عفونت لثه را به دو دسته تقسیم می کنند:
دسته بندی اول از نظر انواع بیماری های مرتبط با لثه:
- بیماری لثه ناشی از پلاک و باکتری: تاثیر پلاک بر لثه میتواند به دلیل ضعف بهداشت دهان، تاثیر برخی داروها یا بیماری ها و یا سوء تغذیه باشد.
- بیماری لثه غیر پلاکی: برخی باکتری ها، قارچ ها یا ویروس ها میتوانند باعث بیماری لثه شوند. برخی از این وضعیت ها تحت تاثیر عوامل ژنتیکی یا مشکلات پزشکی سیستمی (مانند آلرژی و برخی بیماری ها)، زخم یا واکنش بدن به مواد خارجی (مانند انواع دندان مصنوعی) می باشد. گاهی نیز علت مشخصی برای آن پیدا نمی شود.
- سیاه شدن لثه: تغییراتی بر روی رنگ لثه بوجود می آید که می تواند به دلیل سیگار کشیدن، عوارض بعضی از داروها و یا بهداشت نامناسب دهان و دندان باشد. اما دلیل اصلی سیاه شدن لثه انباشته شدن ملانین در لثه است که باید هرچه سریع تر درمان شود.
- بیماری لوکوپلاکیا: این نوع بیماری باعث سفید شدن لثه و یا لکه های سفید بر دهان و لثه می شود. معمولا بی ضرر هستند و خود به خود رفع می شوند اما اگر این لکه ها بیشتر شد و بعد از مدتی برطرف نشد حتما باید به دندانپزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است به سرطان دهانی منجرب شود.
در دسته بندی دیگر، انواع بیماری لثه از نظر شدت که به دو دسته زیر تقسیم می شود:
- ژنژیویت (نوع خفیف با آسیب های برگشت پذیر)
- پریودنتیت (نوع پیشرفته بیماری لثه با آسیب های غیر قابل برگشت)
صفحه ی رسمی اینستاگرام دکتر حسین برجیان را مشاهده نمایید.
علائم انواع بیماری لثه
حتی اگر احساس ناراحتی نمی کنید باز هم اگر علائم زیر را دارید حتما فورا به دندانپزشک مراجعه کنید:
- تغییر در تماس دندان ها با هم یا اندازه نبودن دندان مصنوعی
- ایجاد فاصله بین دندان و لثه یا شیار بین آن ها
- خونریزی لثه پس از مسواک زدن یا در حین آن
- لقی دندان
- بوی بد دهان یا احساس طعم بد در دهان که برطرف نمی شود
- پسروی لثه از اطراف دندان
- قرمزی و ورم
- حساسیت لثه به لمس یا فشار
عوامل بروز التهاب یا بیماری لثه
بیشتر موارد بیماری لثه به دلیل عدم رعایت صحیح بهداشت دهان اتفاق می افتند. باکتری ها در پلاک جمع شده بر روی دندان ها زندگی می کنند و باعث التهاب لثه می شوند.
دیگر عوامل ایجاد انواع بیماری لثه:
- تغییرات هورمونی در زنان
- برخی بیماری ها مانند سرطان، ایدز و…
- دیابت
- برخی داروها به خصوص داروهایی که جریان بزاق را کم می کنند. فنیتوئین (دیلانتین) که یک داروی ضد تشنج است و برخی داروهای ضد آنژین می توانند باعث رشد غیر طبیعی بافت لثه شوند.
- سیگار کشیدن
- افزایش سن
- برنامه غذایی نامناسب (مثلا کمبود ویتامین ث)
التهاب لثه در بیشتر افراد دردی ایجاد نمی کند. اگر به موقع آن را درمان کنید آسیب ماندگاری وارد نمی شود. در مراحل اولیه می توان تنها با مسواک زدن مرتب و نخ دندان کشیدن بیماری لثه را درمان کرد. اما اگر التهاب یا عفونت لثه را زودتر درمان نکنید، پیشروی کرده و به ساختارهای زیر سرایت می کند، استخوان را تخریب می کند و ممکن است دندان خود را از دست بدهید.
توجه :
صحت علمی مطلب منتشر شده فوق، باید با مشورت حضوری بیمار با جناب دکتر برجیان تایید گردد.
این مطلب توسط ادمین سایت، مدیریت و منتشر شده است.
راه های ارتباطی با مرکز تخصصی دندانپزشکی نجم
صفحه ی رسمی اینستاگرام دکتر حسین برجیان را مشاهده نمایید.
مطالب پیشنهادی دکتر حسین برجیان (بهترین دندانپزشک اصفهان–بهترین جراح لثه اصفهان–بهترین دندانپزشک زیبایی اصفهان):
عوارض و روشهای پیشگیری از ژینژیویت
انواع ژینژیویت لثه و راه های درمان آن