بررسی ارتباط دیابت و بهداشت دهان و دندان
افراد مبتلا به دیابت که کنترل ضعیفی بر سطح گلوکز خون خود ندارند، بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات مربوط به دهان و دندان هستند. بنابراین کنترل سطح قند خون در محدوده طبیعی خطر بروز این عوارض را تا حدودی کاهش می دهد. رعایت یک رژیم غذایی متعادل، ورزش منظم و ترک سیگار نیز برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های دهان و دندان توصیه می شود. در این مطلب از سایت دکتر حسین برجیان بهترین دندانپزشک اصفهان ارتباط دیابت و بهداشت دهان و دندان را مورد بررسی قرار می دهیم.
برای همین بهتر است هر شش ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه می کنید، تا در صورت بروز هر گونه عفونتی بتوانید آن را در اسرع وقت درمان کنید. مشکلات جزئی دندانی ممکن است به سرعت تشدید شود، و مراجعه معمول به دندانپزشک در تشخیص و ارزیابی آنها بسیار موثر است.
از طرفی هم باید رایج ترین علائم مربوط به بیماری های دندان و دهان را بشناسید، از جمله:
- خونریزی لثه
- عقب رفتن لثه
- لق شدن دندان ها
- بوی بد دهان
- لثه های زخمی یا متورم
در صورت مشاهده هر یک از این علائم باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید. برای پیشگیری از بدتر شدن مشکل ممکن است نیاز به درمان فوری باشد.
درمان دندان و سطح قند خون
اگر از داروهایی استفاده میکنید که میتواند منجر به هیپوپوست شود، مانند انسولین یا سولفونیل اوره، با دندانپزشک یا پزشک خود صحبت کنید تا ببینید آیا قبل از انجام کارهای دندانپزشکی نیاز به اصلاح دارو وجود دارد یا خیر.
قرار ملاقات شما برای درمان دندانپزشکی باید به گونه ای تنظیم شود که با رژیم درمان دیابت شما مطابقت داشته باشد. از طرفی هم سطوح بالای قند خون خود را باید تا حد ممکن کنترل کنید چون بر زمان بهبودی لثه تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، اگر دندانی را کشده اید و بهبودی شما زیاد طول می کشد، باید فوراً برای مشاوره با متخصص غدد یا دندانپزشک خود تماس بگیرید.
بهداشت دهان و دندان، دیابت و مشکلات قلبی
بدون شک ابتلا به دیابت می تواند منجر به تجمع کلسترول اضافی در جریان خون شود و خطر بیماری قلبی را افزایش دهد. برخی از بررسی ها نشان می دهد که افراد مبتلا به بیماری لثه ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری قلبی قرار داشته باشند. باکتری ها و التهاب لثه ها ممکن است به سیستم خونی منتقل شده و باعث انسداد رگ های خونی شوند که جریان خون را به قلب کاهش می دهد. تحقیقات بیشتری برای بررسی بیشتر تأثیر بیماری لثه بر قلب در حال انجام است.
نکات و حقایق بهداشت دهان و دندان
در صورت ابتلا به دیابت بهتر است برای مدیریت بهتر و پیشگیری از بروز عوارض احتمالی دهان و دندان، راهکارهای زیر را رعایت کنید:
- دندان های خود را آخرین بار در شب و در یک زمان دیگر در روز مسواک بزنید.
- شما باید یک بار در روز از مسواک های کوچک یا نخ دندان ترجیحا قبل از مسواک زدن برای از بین بردن پلاک بین دندان های خود استفاده کنید.
- فلوراید موجود در خمیردندان، دندان ها را محکم نگه می دارد و از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند.
- برای جلوگیری از پوسیدگی دندان باید دفعات مصرف میان وعده های شیرین و نوشیدنی های گازدار را کاهش دهید.
- پس از مسواک، خمیر دندان اضافی را آبکشی کنید زیرا فلوراید را روی دندانهایتان نگه میدارد.
- استفاده نادرست از مسواک باعث از بین بردن پلاک های دندانی و حفظ سلامت لثه ها نسبت به استفاده از دهانشویه می شود.
- در صورت تشخیص بیماری لثه (پریودنتال)، کنترل قند خون شما ممکن است دشوارتر باشد، اما درمان موثر لثه می تواند به بهبود آن کمک کند.
دندان ها و لثه های شما باید حداقل سالی یک بار توسط دندانپزشک چک شود. دندانپزشک به شما توصیه می کند که چند وقت یکبار برای درمان به دندانپزشک یا متخصص بهداشت مراجعه کنید.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان بهترین دندانپزشک اصفهان
غذاهای مفید برای سلامت دهان و دندان
غذاهای فیبری مانند میوه ها و سبزیجات نیاز به جویدن زیاد دارند که باعث تحریک جریان بزاق در دهان می شود. بزاق دهان را شستشو می دهد و آبرسانی می کند و از تجمع پلاک در داخل آن می کاهد. این شرایط به کاهش خطر پوسیدگی و بیماری لثه کمک می کند. به علاوه، بزاق حاوی کلسیم و فسفات به مقدار کمی است که اجزای ضروری دندان شما هستند. بنابراین، افزایش جریان بزاق به بازگرداندن این مواد معدنی به دندانها کمک میکند تا در برابر پوسیدگی قویتر و مقاومتر شوند. در نهایت، گاز گرفتن و جویدن سطوح سخت این میوه ها و سبزیجات ممکن است به پاک کردن پلاک و باقی مانده غذا از دندان ها و لثه ها کمک کند.
شیر، پنیر، ماست بدون طعم و سایر محصولات لبنی سرشار از کلسیم و فسفات هستند که هر دو به تقویت و بازسازی دندان های آسیب دیده کمک می کنند. پنیر حتی ممکن است تولید بزاق را برای حفظ سلامت دهان شما افزایش دهد.
چای و سلامت دندان
چای سبز و سیاه سرشار از پلی فنول ها هستند که خواص آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی قوی از خود نشان می دهند. این ترکیبات گیاهی می توانند به کاهش بار باکتریایی در دهان کمک کرده و در نتیجه از پوسیدگی دندان و بیماری لثه جلوگیری کنند. چای همچنین ممکن است حاوی فلوراید باشد که به تقویت مینای دندان شما در برابر اسید آزاد شده توسط باکتری های دهان کمک می کند. جویدن آدامس بدون قند می تواند غدد بزاقی شما را تحریک کند تا بزاق بیشتری ترشح کنند. که به تخلیه ذرات غذایی گیر کرده در دهان کمک می کند.
آب آشامیدنی حاوی فلوراید یا غذاهایی که با آب آشامیدنی حاوی فلوراید هستند برای حفره دهان، به ویژه دندان های شما عالی هستند. فلوراید یک ماده معدنی طبیعی است که برای سلامت دندان ضروری است. مینای دندان شما را قوی تر می کند. و از آن در برابر اسیدی که توسط باکتری های پلاک آزاد می شود محافظت می کند و خطر پوسیدگی و سایر اشکال پوسیدگی دندان را کاهش می دهد.
توجه :
- صحت علمی مطلب فوق، باید با مشورت حضوری بیمار با جناب دکتر برجیان، متخصص پیوند لثه و استخوان تایید گردد.
- این مطلب توسط ادمین سایت، مدیریت و منتشر شد.
مطالعه بیشتر :
روشهای درمان عفونت دندان روکش شده