آشنایی با مزیت های انجام اوردنچر
اوردنچر (Overdenture) روش درمانی جدیدی برای رفع بی دندانی است و برای افرادی کاربرد دارد که به هر دلیلی مثل بیماری یا تصادف، همه یا تعداد زیادی از دندان های خود را از دست داده باشند. در این شرایط اوردنچر می تواند جایگزین خوبی برای دندان های از دست رفته باشد. در ادامه این مقاله سایت دکتر حسین برجیان بهترین جراح لثه اصفهان به مطالعه و بررسی مزیت های انجام اوردنچر بپردازیم.
اوردنچر، نوعی دندان مصنوعی است که روی پایه ایمپلنت پیچ می شود و به بیمارانی که کل دندان های فک بالا یا پایین یا تعداد زیادی از دندان های خود را از دست داده باشند کمک می کند بتوانند به راحتی غذا بخورند و صحبت کنند. به علاوه زیبایی چهره خود را به دست آورند و کیفیت زندگی خود را بالا ببرند.
تعریف اوردنچر
اوردنچر روش پیشرفته شده دندان مصنوعی است که معایب آن را رفع کرده و نسبت به دندان مصنوعی مزایای بسیار بیشتری دارد. در اوردنچر ابتدا پایه ایمپلنت درون استخوان فک کاشته می شود سپس پروتزهای دندان به آن پایه ها متصل می شود.
در این روش پایه ایمپلنت نقش ریشه دندان را ایفا می کند و پروتزهای دندان که همان تاج دندان هستند مانند دندان طبیعی وظیفه جویدن را بر عهده دارند.
البته پایه ها هم می توانند ایمپلنت و هم می توانند دندان های خود فرد باشند که این مساله با توجه به شرایط استخوان فک و تعداد دندان های از دست رفته مشخص می شود.
اگر دندان های خود را از دست داده اید اما نمی خواهید از دندان مصنوعی استفاده کنید، اوردنچر روش بسیار مناسبی است. در این روش دندان های مصنوعی بر روی پایه ها ثابت می شوند به همین دلیل هنگام غذا خوردن دندان ها در دهان حرکت نمی کنند و مشکل ایجاد نمی کنند.
مطلب پیشنهادی : همه چیز راجع به لمینت دندان های کج
انواع مختلف اوردنچر
اوردنچرها انواع متفاوتی دارند و هر کدام با توجه به شرایط و وضعیت دندانی فرد انتخاب می شوند. در حالت کلی اوردنچرها به سه دسته تقسیم می شوند:
- اوردنچر بر پایه لثه
- اوردنچر بر پایه لثه و ایمپلنت
- اوردنچر بر پایه ایمپلنت
- اوردنچر بر پایه لثه
اوردنچر بر پایه لثه بسیار شبیه دندان مصنوعی است. در این روش پروتز دندان مستقیما روی لثه قرار می گیرد و روی ایمپلنت هایی که در فک بالا و پایین قرار دارند سوار می شود و تا زمانی که خود فرد نخواهد آنها را دربیاورد، در جای خود ثابت می مانند. به همین دلیل به آنها اوردنچر ثابت می گویند. این نوع اوردنچر برای افرادی که تمام دندان های خود را از دست داده اند از این نوع اوردنچر استفاده نمود.
اوردنچر بر پایه ایمپلنت
این نوع از اوردنچرها بر خلاف روش های بالا فقط متکی بر ایمپلنت می باشد به همین دلیل برای نصب آنها به تعداد بالاتری پایه ایمپلنت نیاز است. در این روش به علت آنکه فشار پروتزها بیشتر بر روی پایه ایمپلنت می باشد دندانپزشک باید برای تعیین محل دقیق پایه ها بررسی و محاسبات دقیق انجام دهد. بنابراین تخصص و مهارت دندانپزشک در این زمینه بسیار اهمیت دارد.
اوردنچر بر پایه لثه و ایمپلنت
در این نوع از اوردنچر معمولا در هر فک چهار ایمپلنت به جای دندان های نیش و آسیاب کاشته می شود سپس این ایمپلنت ها توسط میله ای به هم متصل می شوند تا پروتزها روی این میله قرار گیرند به همین دلیل به آن، اوردنچر میله ای هم گفته می شود.
بهترین نوع اوردنچر
زمانیکه به هر دلیلی مثل تصادف، پوسیدگی یا بیماری تعدادی از دندان های خود را از دست می دهید بدون شک کیفیت زندگیتان تحت تاثیر قرار می گیرد. خالی ماندن جای دندان ها هم روی سلامت دهان و دیگر دندان ها، هم روی زیبایی چهره و هم روی حرف زدن و غذاخوردن تاثیر زیادی دارد.
پس جایگزین کردن دندان ها بسیار اهمیت دارد. روش های مختلفی برای جایگزین کردن دندان ها وجود دارد اما ایمپلنت دندان، بهترین روش ممکن است. البته اگر دندان های زیادی را از دست داده اید ممکن است این روش هزینه بالایی داشته باشد.
اگر دندان های از دست رفته شما زیاد باشند و به دنبال یک روش جایگزینی مقرون به صرفه می گردید اوردنچر بر پایه ایمپلنت بهترین روش است و نسبت به دو نوع دیگر اوردنچر مزایای بیشتری دارد.
تفاوت های اوردنچر، ایمپلنت و دندان مصنوعی
- ایمپلنت یکی از بهترین روش ها برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است. در این روش، هر تاج دندان روی یک پایه ایمپلنت قرار می گیرد. این روش مستحکم ترین و بادوام ترین روش کاشت دندان است. اما ماندگاری بیشتر، دوره درمانی طولانی تر و هزینه بالاتری دارد.
- دندان مصنوعی پروتزی است که فقط روی لثه ها سوار می شود و هیچگونه پایه نگهدارنده ای در داخل فک ندارد. مشکل اصلی دندان مصنوعی این است که در هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن ممکن است حرکت کند یا در جای خود بلغزد. اما مزایای آن این است که قیمت پایین تری دارد و سریعتر آماده می شود.
- اوردنچر پروتزهای متحرکی هستند که جایگزین کل دندان های یک فک یا هر دو فک می شود. این پروتزها اگرچه تقریبا مانند دندان مصنوعی سنتی هستند اما تفاوت اصلی آن با دندان مصنوعی این است اوردنچر روی پایه ایمپلنت سوار می شود.
- ثابت بودن مزیت اصلی اوردنچر است. بخاطر نصب شدن آن روی پایه ایمپلنت، این پروتز کاملا ثابت است و جابجا نمی شود. البته امکان برداشتن آنها از روی ایمپلنت وجود دارد اما وقتی روی ایمپلنت قرار می گیرند کاملا محکم هستند.
- طول درمان اوردنچر به علت جراحی و کاشت پایه در فک بالاتر از دندان مصنوعی است.
- حفظ تراکم استخوان یکی از موارد مهم در حفظ سلامتی است که در ایمپلنت و اوردنچر وجود دارد اما در دندان مصنوعی استخوان ها تحلیل می روند.
- هزینه اوردنچر نسبت به دندان مصنوعی بالاتر و نسبت به ایمپلنت پایین تر است.
افراد کاندید برای انجام اوردنچر
- افرادی که استخوان فک آن ها تحلیل رفته باشد.
- افرادی که با وجود بی دندانی در هنگام غذاخوردن یا صحبت کردن مشکل دارند.
- برای افرادی که دندان های لقی دارند.
- افرادی که بافت لثه شان دچار آسیب شده است.
- افرادی که قادر به پرداخت هزینه کاشت ایمپلنت را ندارند.
- اگر می خواهید بدانید که این روش برای شما مناسب است یا خیر باید بگویم که تنها بعد از معاینه دندانپزشک و متخصص ایمپلنت می توانید بفهمید که باید از کدام روش درمانی استفاده کنید.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان بهترین جراح لثه اصفهان
جنس اوردنچر
اوردنچر می تواند از جنس های مختلف و ساختارهای متفاوتی ساخته شود. اما اجزای اصلی آن شامل:
- پایه ایمپلنت که معمولا از جنس تیتانیوم است.
- اتصالات که می تواند از فلز یا پلاستیک ساخته شود.
- تاج دندان که می تواند فلزی یا سرامیکی باشد. اگر طبیعی بودن ظاهر دندان ها برایتان اهمیت دارد می توانید از تاج های سرامیکی استفاده کنید.
میزان ماندگاری اوردنچر
در صورتی که از اوردنچر یا پروتزهای دندانی خود به خوبی مراقبت کنید این دندان های مصنوعی می توانند سالها بدون هیچ مشکلی دوام بیاورند. البته نوع و جنس اوردنچری که سفارش می دهید هم مهم است و روی طول عمر اوردنچر تاثیر دارد.
اما به طور کلی اوردنچرهای مبتنی بر ایمپلنت به طور قابل توجهی پایدارتر و ماندگارتر از دندانهای مصنوعی هستند.
عوامل موثر در انتخاب نوع اوردنچر
برای انتخاب نوع اوردنچر ابتدا باید توسط دندانپزشک معاینه شوید و سپس بر اساس عوامل زیر اوردنچر مناسب شما تعیین شود:
- شکل ظاهری آرواره و میزان تراکم استخوان فک
- تعداد دندانهای از دست رفته
- تعداد و طول ایمپلنت های مورد نیاز برای اوردنچر
- هزینه و زمان بیمار
راه های ارتباطی با مرکز تخصصی دندانپزشکی نجم
توجه :
- صحت علمی مطلب منتشر شده فوق، باید با مشورت حضوری بیمار با جناب دکتر برجیان تایید گردد.
- این مطلب توسط ادمین سایت، مدیریت و منتشر شده است.