بررسی مزیت های انجام کورتاژ لثه
بیماریهای مختص لثه یا پریودنتال است که لثه و بافتهای اطراف دندان را مورد ابتلا قرار میدهند. در این مطلب از سایت دکتر حسین برجیان بهترین دندانپزشک زیبایی اصفهان مزیت های انجام کورتاژ لثه را مورد بررسی قرار می دهیم.
آبسه دندان به چند گروه کلی طبقهبندی میشود:
در دانش پریودونتولوژی، کورتاژ لثه به معنای برداشتن و پاک کردن و تراشیدن دیواره لثه پاکت پریودونتال است. این کار برای جدا کردن بافت نرم دیواره لثه است که دارای عفونت و میکروب است. در اصل در کورتاژ لثه ، بافت گرانولشین یا بافت مخصوص جوانهای پاکت پریودونتال از بین میرود. پاکت پریودونتال در اصل از بین رفتن قطعات اتصال لثهای دیواره دندان است و در جای قطع این الیاف (pdl) میکروبهای فضای دهان که برای لثه آسیبرسان است، نفوذ خواهد کرد.
بافت گرانولسین اغلب فرمن است و دارای بافت بیشتر شده فیبرو بلستیک و عروق ریز متنوع (خونچکان) و آماسی مزمن است که احتمال دارد حاوی قطعههای کلکولوس یا کلنی های میکروبی است که اگر توده یا کلنی میکروبی موجود باشد موجب میشود ظاهر پاتولوژیک بافت ثابت باشد و جلوی درست شدن و ترمیم بافت لثه سالم گرفته شود، در اصل این بافت جوانهای (گرانولشین) التهابی و متورم بهوسیله سلولهای اپیتلیوم پوشانده خواهند شد و رشتههای بزرگی از آن به درون این فضا آماسی کشانده میشوند وجود این اپی تلیوم بهعنوان سدی از چسبیدن فیبرهای (رشتههای) تازه در ناحیه جلوگیری میکند.
فواید کورتاژ لثه
از فایدههای کورتاژ لثه این است که مدت زمان موردنیاز برای انجام جراحی بسیار پایین است و دیگر احتیاجی به صرف ساعات و مدت زمان زیاد برای انجام عملهای مشکل و دشوار بر روی دهان نخواهد بود. به یاری این روش افزون بر آن که در وقت صرفهجویی خواهد شد، کیفیت کار هم بیشتر خواهد شد و بیمار هم دچار اضطراب و خستگی در زمان انجام عمل نخواهد شد.
فایده دیگر این مدل جراحی درد و خونریزی بسیار پایینی است که متوجه بیمار خواهد شد. ممکن است یکی از مهمترین و اصلیترین دلایل افزایش محبوبیت این شیوه همین باشد که خونریزی در این شیوه به پایینترین حد ممکن خود رسیده است. خونریزی پایین به معنا این است که ریسک بروز بیماریها و عفونتها بهشدت کم میشود و دهان از سلامت و ایمنی بالاتری برخوردار است.
میزان درد کورتاژ لثه
به دلیل شیوه کورتاژ لثه، طیف گستردهای از مسائل ممکن است رخ دهد. بیشتر کورتاژهای لثه تقریباً ۲ ساعت طول میکشد. در برخی موارد، بیمار بهصورت کامل بیهوش است و در مواقع دیگر، جراحی تنها شامل به کار بردن از بیحسی موضعی برای بیحس نمودن لثه است. تزریق داروی بیحسی میتواند در آغاز مقداری ناراحتکننده و دردناک باشد.
اما بهصورت کامل موجب بیحس شدن بافت لثه خواهد شد و در هر دو صورت، در زمان جراحی لثه، بیمار دردی را احساس نخواهد کرد.
روند درمان کورتاژ لثهای چگونه است؟
کورتاژ لثه باعث رفع بافت التهابى مزمن دیواره کناری درونی لثه غیر نرمال فرد می شود. به این بافت التهابى، بافت جوانهای (granulation tissue) میگویند که مضاف بر قطعات معمول خود شامل اجزای مجزای جرم دندانى یا جمعی از عوامل میکروبى هستند. و عامل ثابت ماندن صورت بیمارى بافت و جلوگیری کردن از ترمیم میشود.
زمانی که ریشه بهوسیله کورت کاملاً یکدست میشود منبع مهم باکتریها از بین میرود. و تغییرات مشکلزای دیواره درونی لثه بدون احتیاج به رفع بافت جوانهای اماسی رفع میشود. بافت جوانهای موجود بهتدریج جذبشده و باکتریهای موجود در درون لثه که از نظر تعداد دیگر بیشتر نمیشوند بهوسیله مکانیزم دفاعى بدن از بین خواهند رفت.
بازسازى لثه پس از کورتاژ اغلب بین ۲ تا ۷ روز زمان نیاز دارد و بعد از ٢ هفته انجام اصول درست و کامل بهداشت دهان بهوسیله بیمار رنگ، قوام، نماى سطحى و شکل طبیعى لثه برمیگردد و لبه لثهای بهدرستی با دندان منطبق خواهد شد.
انواع مختلف کورتاژ لثه کدامند؟
کورتاژ لثه میتواند به دو صورت لثهای و زیرلثهای باشدکورتاژ لثهای عبارت است از، رفع بافت نرم ملتهب و دارای تورم دیواره پیرامون پاکت پریودونتال است. کورتاژ زیرلثهای در بخشهایی در مجاورت ریشه و اتصالات لثهای مجاور ریشه انجام میگیرد (epithelial attachment) و متصل شدن بافت همبند بر لبه استخوان را جدا خواهد نمود.
هنگامیکه جرمگیری و صاف نمودن سطح ریشه انجام میشود. درجاتی از کورتاژ به شکل ناخواسته انجام خواهد شد، که به آن کورتاژ غیرعمدی میگویند (inadvertent)
دلیل کورتاژ که بهصورت مجزا از عمل جرمگیری است. پایین آوردن عمق پاکت طریق بالا بردن انقباض لثهای (gingival shrinkage) است که چسبندگی تازه بافت همبند را هم ایجاد میکند. در برخی مواقع کورتاژ هر دو کار انقباض لثهای و چسبندگی دوباره بافت همبند را باعث میشود.
اجزای پریودنشیوم یا بافتهای اطراف دندان
بهصورت کلی دندانها از طریق بافتها و ساختارهایی نگهداری و حمایت میشوند که به آنها پریودنشیوم می گویند. در صورت تخریب هر یک از این اعضا، احتیاج به جراحی کورتاژ لثه خواهید داشت.
- لثه
- استخوان آرواره
- الیاف پیرامون ریشه دندان
ساختار نرمال لثه
لثه به آن قسمتی از پریودنشیوم میگویند که دور تا دور دندان قرارگرفته و از یک سو به دندانها و از سوی دیگر به مخاط دهان منتهی میشود. لثه فقط قسمتی از پریودنشیوم است که در دهان میتوان دید. بیماریهای پریودنتال و جراحی کورتاژ معمولاً از قسمت لثه آغاز میشوند. و در اصطلاح معمول بیماریهای پریودنتال به بیماریهای لثه میگویند.
صفحه اینستاگرام دکتر حسین برجیان بهترین دندانپزشک زیبایی اصفهان
ساختار استخوان آرواره
قسمتی از پریودنشیوم که در اطراف دندانها قرارگرفته و در خود قرارداده است همین استخوان آرواره است. زمانی که دندان را میکشند در اصل آن را از حفرهی آرواره بیرون میآورند. زمانی که بیماری لثه بیشتر شود استخوان آرواره هم درگیر بیماری خواهد شد و بهآرامی تخریب میشود.
الیاف اطراف ریشه دندان
لیگامان پریودنتال: همانطور که در مباحث پیش اشاره شد دندانها بر حفرهی استخوانی که آرواره نام دارد. بر بالشتک نرمی که از بافت همبندی شکل گرفته است تکیه زدهاند. در اصل دندانها در زمان جویدن لقمه که تحت فشار قرارگرفتهاند. روی این بالشتک گوشتی حرکتی کوچک دارند. و اگر این غشای جزئی نبود دندانها به استخوان لثه میچسبید و قابلیت خروج آنها وجود نداشت.
دندانهایی که میتوان بهاصطلاح گفت به فک جوش خوردهاند با جراحی لثه از بین نمیروند. دندانهایی هستند که به علت از بین رفتن این غشاهای نرم به شکل مستقیم به استخوان چسبیدند. و به همین خاطر بیرون آوردن آنها بسیار سخت است.
توجه :
- صحت علمی مطلب فوق، باید با مشورت حضوری بیمار با جناب دکتر برجیان، متخصص پیوند لثه و استخوان تایید گردد.
- این مطلب توسط ادمین سایت، مدیریت و منتشر شد.
مطالعه بیشتر :
مراقبت از ایمپلنت دندان های جلو